luni, 6 iulie 2015

Ce reprezinta coaching-ul

Daca lucrezi intr-un mediu bogat in colectiv, cu multi colegi si sefi, si cu multe alte departamente, este foarte posibil sa fi auzit deja despre conceptul de coaching si ce implica acesta. Daca nu, in acest articol voi incerca sa iti prezint cat mai pe scurt principiile de baza ale coaching-ului si cateva abordari pentru a obtine un coaching de succes, indiferent de companie, sef si colegi. Cateva intrebari esentiale privitoare la acest subiect sunt ce reprezinta coaching-ul si care este modul cel mai potrivit pentru a-l folosi, si ce abilitati, tehnici sau aptitudini sunt cerute sau necesare pentru a fi un coach eficient si a realiza o intalnire de coaching pozitiva si cu succes.
Asadar, coaching-ul reprezinta un mod oportun si util pentru a-i permite unei persoane sa isi dezvolte anumite aptitudini, abilitati, tehnici pe care si le doreste, si pentru a-i creste nivelul general al performantei de la locul de munca. Coaching-ul poate, de asemenea, sa ajute un individ, printr-o sesiune de coaching individual, sau toti colegii, printr-o sesiune de coaching in grup, sa acumuleze acele cunostinte si acea experienta necesara pentru a face fata cu succes si pentru a rezolva anumite probleme si acele situatii care inca nu au devenit cu adevarat majore.
O intalnire de coaching este de cele mai multe ori sub forma unei conversatii intretinute intre coach si beneficiarii acesteia, care se va focusa in jurul temei de a ajuta pe acestia sa isi rezolve anumite probleme prin identificarea raspunsurilor la ele. In aceasta idee, este deja stiut de catre psihologi ca atunci cand o persoana vine ea singura cu o solutie la o problema, este mult mai probabil ca nivelul de implicare si de motivatie sa fie mai ridicat, decat daca, sa zicem, altcineva, pentru exemplul nostru, un coach, ii ofera o solutie.
In unele firme si organizatii, coaching-ul este vazut ca o ultima solutie, la care este apelata doar atunci cand lucrurile au scapat de sub control, si niciodata preventiv. In alte companii, care au o conducere mai experimentata si mai inteleapta, coaching-ul este considerat a fi foarte pozitiv si o modalitate potrivita pentru a ajuta subordonatii si colegii acestora sa isi exploreze scopurile, ambitiile, si de a gasi moduri pentru a le obtine. Desi nu este un aspect cunoscut al coaching-ului, acesta nu este realizat de catre consilieri, psihologi, profesori, traineri, consultanti sau psihoterapeuti, insa si ei pot sa foloseasca cateva tehnici, aptitudini si abilitati cu o forma asemanatoare.
La un nivel cat mai formal, un coach profesionist lucreaza cu anumiti indivizi pentru a-i ajuta sa isi imbunatateasca nivelul de eficacitate si de performanta si pentru a-i ajuta sa obtina un potential maxim din eforturile sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu